De Nationale Voorleeswedstrijd 2014

De Wassenaarse Krant – Dinsdag 11 februari 2014

Het was spannend afgelopen donderdagmiddag in de bibliotheek van Wassenaar waar de regionale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd plaatsvond. Acht leerlingen van groep 7 en 8 van basisscholen uit Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest zaten letterlijk op het puntje van hun stoel om zo geconcentreerd mogelijk een verhaal uit een zelfgekozen boek voor te gaan lezen. Met succes waren zij al door de schoolrondes gekomen, vier leerlingen uit Oegstgeest, drie uit Voorschoten en één uit Wassenaar. De jury had de moeilijke taak om uit deze acht drie winnaars te kiezen die dan doorgaan naar de provinciale voorrondes in de hoop om uiteindelijk aan de landelijke finale in mei mee te kunnen doen. Maar zover is het nog niet.

De jury bestaat uit: juryvoorzitter José Klaasesz-Deleij, docent basisschool uit Voorschoten, Ariene Vormer, coördinator Centrum voor Jeugd en Gezin uit Oegstgeest en Floor Heins-Fernhout, voorzitter Stichting Noenki uit Wassenaar. Zij letten vooral op de intonatie, het tempo, of het publiek meegevoerd wordt in het verhaal maar ook of de fragmentkeuze één geheel vormt en origineel is.

Als de jury zich terugtrekt om zich te beraden, is de spanning te snijden en niet alleen voor de leerlingen maar ook voor de aanwezige ouders en grootouders.
De enige Wassenaarse kandidaat Roos Aziz is weliswaar geen prijswinnaar geworden maar de jury vindt haar een waardige vertegenwoordiger, enthousiast, heeft emoties goed overgebracht en het publiek geraakt.
De derde plaats is voor Sebastiaan van Deursen uit Voorschoten met het verhaal ‘Mees Kees in de gloria’ van de schrijver Mirjam Oldenhave. De jury: heeft het publiek geraakt, humoristisch en praat duidelijk.
De tweede plaats is voor Daan Dekker uit Oegstgeest met het verhaal ‘Blauwe plekken’ van de schrijver Anke de Vries. De jury: een zeer emotioneel verhaal, goed verteld en goede interactie met het publiek.
En dan de eerste plaats: Chris Vogelaar uit Voorschoten met het verhaal ‘De vijf en de geheime doorgang’ van de schrijver Enid Blyton. De jury: mooie duidelijke stem, prachtige uitspraak, poëtische intonatie, sterk eigen karakter, neemt je mee in het verhaal en een goed gekozen fragment.

(Tekst: Lucie Heins.) Foto: René de Wit.